HORECA 20% – O Schema de granturi nerambursabile pentru restaurante, hoteluri, cafenele si agentii de turism

Dupa 1 iunie 2021, ar  urma sa inceapa Inscrierile  pentru  Schema de Ajutor de stat  destinata   sectorului  HORECA si turismului, ambele domenii foarte afectate in urma pandemiei cu COVID 19.

Reglementata prin Ordonanta 224/2020, cu anumite modificari si completari aduse de OUG 10/2021,  Schema de Ajutor de stat pentru HORECA va reprezenta pentru companiile din aceste domenii o sursa de finantare nerambursabila, prin care acestea  vor putea beneficia de Granturi in cuantum  de 20% din  valoarea cu care le-a scazut Cifra de afaceri (rulajul pentru agentiile de turism) in 2020 fata de 2019 pe fondul declansarii pandemiei COVID19.

Comisia Europeana a aprobat aceasta schema romaneasca de granturi  cu un buget in valoare de 500 de milioane de euro, menita sa sprijine intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul turismului, al cazarii si serviciilor alimentare, precum si agentiile de turism, in contextul  pandimiei de coronavirus.

In acest context,  beneficiarii  Ajutorului de stat HORECA post Covid vor fi:

  • Agențiile  de turism licentiate, Tour Operatorii, Ghizii Turistici, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990;
  • Hotelurile, Pensiunile  si Agropensiunile, campingurile cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590;
  • Restaurantele, Barurile si cafenele, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630, care sunt înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României.

Valoarea Ajutorului de stat post Covid, de care operatorii din Horeca vor putea beneficia   va fi in suma maxima de 800.000 eur/ companie, cu precizarea ca principiul aprobarii acestor granturi va fi cel al proportionalitatii. Mai exact bugetul in suma de 500 mil. Eur va fi impartit in mod proportional intre toti solicitantii eligibili, astfel incat nu vor exista solicitanti eligibili care sa nu primeasca nimic.  Aceasta impartire echitabila a fondurilor nerambursabile pentru sectorul HORECA  este menita sa sustina continuitatea in acest domeniu atat a companiilor mai mari, dar si a operatorilor economici mai  mici.

Solicitantii  Granturilor HORECA 20% vor trebui sa indeplineasca cateva conditii esentiale, dupa cum urmeaza:

  • Sa nu fi fost in dificultate la 31. Dec.2019;
  • Sa nu fie in insolventa la momentul inscrierii in cadrul schemei de ajutor de stat;
  • Sa nu depaseasca plafonul de 1.800.000 eur/ companie incasati ca ajutoare de stat in contextul pandemiei cu Covid 19 (din toate programele accesate),
  • Sa aiba depuse situatiile financiare anuale depuse, corespunzatoare ultimilor doi ani incheiati (2019  si 2020),

Obligatia principala pe care Beneficiarii Schemei de Ajutor de Stat HORECA 20% si-o asuma este aceea: de a mentine activitatea pentru care au obtinut finantare, cel putin 12 luni calendaristice de la data platii sumelor, sau  24  luni calendaristice de la data incasarii grantului, daca valoarea acestuia  este mai mare de 200.000 Eur.

        Ce cheltuieli eligibile vor putea fi platite din Grantul Horeca 20%?

  • cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
  • datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate;
  • cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat (chiria în avans nu este eligibilă);
  • cheltui eli privind achiziția de servicii necesare activității curente, cu excepția serviciilor de consultanță, studiilor și altor categorii de servicii indirecte;
  • cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2;
  • cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar (durata de utilizare este mai mica de 1 an), inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente (au valoarea sub 2500 lei dar durata de utilizare este mai mare de 1 an);
  • cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, necesare reluării activității;
  • cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului, cu excepția TVA deductibil si bugetele locale
  • cheltuieli salariale, atât cheltuielile cu salariile nete, cât și cele aferente taxelor și impozitelor salariale.

Avand in vedere ca perioada de depunere, evaluare si contractare a Granturilor pentru HORECA si turism ar trebui sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii dec. 2021, iar  plata ajutoarelor de stat pana  la sfarsitul lunii iunie 2022,  acestea reprezinta  o sursa de finantare  nerambursabila viitoare, insa pe care companiile din acest domeniu nu ar trebui sa o rateze.

Lasă un comentariu