11 Motive sa te pregatesti DIN TIMP pentru accesarea Programului de GRANTURI HORECA 20 %

Dupa mai bine de 1 an de la declansarea pandemiei cu COVID19, in care restaurantele  si  cafenelele  au fost mai mult inchise  sau au functionat la capacitate redusa, acum se cauta solutii de redeschidere a  acestora  incepand cu 1 iunie 2021,  cu respectarea anumitor norme sanitare menite sa protejeze clientilor si  a angajatilor. 

In toata aceasta perioada dificila, operatorii economici  din HORECA si turism au facut eforturi pentru a-si pastra un numar minim de angajati, pentru a –si plati  chiriile, in general pentru a-si “conserva” afacerile pana la momentul in care vor putea functiona din nou in conditii aproape normale. Redeschiderea si continuitatea multor  business –uri din domeniul HORECA  ridica insa si problema finantarii acestora, dupa o lunga perioada in care au functionat in pierdere sau nu au avut  deloc activitate.

Statul roman a incercat sa vina in ajutorul  companiilor din acest domeniu puternic,  oferind  anumite facilitati  fiscale sau  ajutoare de  stat aflate intr-o continua modificare de la inceputul  pandemiei Covid19 si pana in prezent,  dar care nu au fost deloc suficiente acestui sector de activitate.

Tot  ca o varianta de ajutorare pentru  perioada pandemiei cu COVID 19, in 2020 a fost lansat si  Programul IMM INVEST, un program special de creditare ce permite IMM –urilor sa isi asigure lichiditatile necesare derularii activitatii curente prin accesarea unor linii de credit sau  le faciliteaza realizarea unor investii finantate prin credit bancare,  garantate de FNGCIMM in numele si in contul  Statul roman prin Ministerul Finantelor Publice. Desi a fost gandit  si  promovat initial tot ca un Program menit sa ajute firmele afectate de Pandemia COVID19, IMM Invest s-a dovedit a fi doar un program de finantare bancara  avantajos pentru clienti, dar de care au putut beneficia tot  companiile care au avut  o situatie financiara buna. Astfel  in cadrul IMM Invest Romania  (“un program de ajutorare al firmelor afectate de COVID19”),  bancile au analizat situatiile financiare ale clientilor in conditii standard,  conform unor proceduri  pe care le aveau de ani  de zile.  In 2020, partea  buna a fost totusi  ca aceasta analiza  financiara  s-a facut luand in calcul  situatiile financiare ale anului  2019, in care lucrurile mergeau  normal, astfel ca foarte multe companii au reusit sa acceseze aceasta varianta de finantare.

In 2021 Programul IMM Invest a fost prelungit, cu un Plafon alocat de 15 miliarde de lei, insa vom vedea cate firme, mai ales din domeniul HORECA vor mai reusi sa acceseze aceste tipuri de credite  garantate de stat,  in conditiile in care bancile  vor analiza situatiile financiare ale anului 2021.

In 2020, a fost lansat Programul de Granturi nerambursabile reglementat de OUG 130, prin care firmele ale caror activitate a fost afectatade pandemia Covid 19   ar fi trebuit sa primeasca  ajutoare  de stat  fie pentru  capital de lucru  necesar activitatii curente, fie pentru realizarea anumitor investitii menite sa le faciliteze reluarea activitatii. A fost o Schema de ajutor de stat foarte controversata, care a ridicat multe nemultumiri si discutii atat din partea mediului privat, cat si la nivelul institutiilor statului. Cu toate ca Programul de Granturi pentru Capital de lucru (Masura 2) a fost initial lansat, avand la baza pricipiul “primul venit, primul servit” , ulterior acesta a fost eliminat, iar in urma unor realocari bugetare inca se cauta  de finantare a programului, astfel incat toti solicitantii eligibili sa primeasca ajutoarele de stat  la care aveau dreptul.  Pana in prezent s-au efectuat platile  primelor   ~ 8000  dosare de finantare dintr-un total de 18.000 aprobate.

Cu alte cuvinte, lucrurile se intampla, insa se misca greu.  Aprobarea acestor Granturi s-a realizat mult mai greu decat se asteptau  majoritatea solicitantilor, iar platile efective vin si mai greu. Partea buna este ca  beneficiarii  care si-au incasat  deja aceste Granturi, si-au putut platit  datoriile catre furnizori si catre bugetul statului, primind astfel “o gura de aer proaspat” in perioada actuala, permitandu-si  astfel sa se gandeasca si sa spere  ca vor putea trece peste aceasta perioada extrem de dificila.

Concluzia este ca  antreprenorii din HORECA, turism si dar si din alte domenii trebuie sa profite si sa fie deschisi sa acceseze ORICE schema de finantare se previzioneaza, orice sursa de finantare avantajoasa, care ar aduce plus valoare  companiilor lor.

Programul HORECA 20 reglementat de OUG 224/2020 cu modificarile ulterioare, este un al doilea Program de finantare nerambursabila ,  care se prefigureaza ca se va lansa dupa 1 iunie 2021, si care este special destinat acestui sector afectat de pandemia COVID 19.  Nu ne asteptam ca  derularea acestui Program sa   “se deruleze ceas”, de asemenea  trebuie sa fim constienti ca banii nu vor venii peste noapte.  Mai exact dupa derularea sesiunii de depunere a Cererilor de finantare, nu este  chiar indicat sa iti amani platile catre furnizori in ideea ca ii vei putea plati in 2- 3 luni din acesti bani, pentru ca aceste ajutoare de stat s-ar putea incasa efectiv pana in iunie 2022.

Realist vorbind operatorii economici din HORECA si turism, care reusesc sa isi sustina activitatea in cursului anului 2021, vor putea incasa o anumita suma de bani sub forma unui ajutor nerambursabil in a doua parte a acestui an/ cel tarziu in primul semestru al lui 2022.

11  Motive sa te pregatesti  DIN TIMP pentru accesarea  Programului HORECA 20%

  • Vei primi un ajutor de stat in cuantum de 20% din  valoarea cu care ti-a scazut cifra de afaceri (rulajul pentru agentiile de turism) in 2020 fata de 2019 pe fondul declansarii pandemiei COVID19, iar daca bugetul va fi insuficent  vei primi totusi o suma de bani;
  • HORECA 20 reprezinta o finantare nerambursabila, nu trebuie sa dai banii inapoi, daca respecti conditiile Programului;
  • Prin acest Program de finantare, vor primii bani toti solicitantii eligibili, nu doar cei  care depun primii cererea;
  • Din ajutorul de stat  HORECA 20 iti  vei putea achita cam orice tip de cheltuiala esentiala a business-ului  tau (plati furnizori, achizitii materii prime si stocuri de marfa, utilitati, chirii, datorii la bugetul statului), inclusiv Salariile nete ale angajatilor si contributiile aferente acestora  catre bugetul statului.
  • HORECA 20  nu iti solicita dovada unei Co-finantari, asa cum s-a intamplat  la Grantul pentru capital de lucru  (Masura 2);
  • NU se mai solicita Certificatul pentru Situatii de Urgenta – ca document obligatoriu pentru depunere, adica pot aplica si companiile  care nu au obtinut acest document in 2020;
  • NU va mai exista obligatia mentinerii/suplimentarii numarului de angajati, care in  domeniul HORECA   oricum este   mult mai mic in prezent decat nivelul din 2019-2020,
  • Perioada de  depunere a Cererilor de finantare va fi relativ  destul de scurta (aproximativ 10 zile).  Exista riscul sa nu poti avea toata documentatia gata  daca nu te pregatesti din timp,  avand in vedere ca va fi obligatoriu un Raport de expertiza contabila/de audit, pe care ti-l va completa  un specialist in domeniu si care va avea si el nevoie de  cateva zile pentru efectuarea verificarilor necesare si intocmirea acestui document;
  • Intocmirea si depunerea  dosarului de finantare NU implica un cost  initial exagerat de mare raportat  la valoarea finantarii nerambursabile pe care o poti obtine. Majoritatea consultantilor din domeniu percep  un avans  pentru  aceasta operatiune de depunere, insa sunt si firme de consultanta  care lucreaza cu AVANS 0 pe  acest Program de Finantare, tocmai pentru ca toti   solicitantii eligibili vor primi aceasta finantare.
  • Poti incerca sa iti depui si singur  solicitarea de finantare, cu ajutorului Ghidului Video HORECA 20;
  • Programul HORECA 20 iti va aduce o finantare pentru viitor a business-ului, in conditiile in care finantarea bancara  va fi  mult  mai greu de accesat de companiile din domeniul HORECA  si din turism in 2021, poate si 2022. Analizand situatiile financiare ale anului 2020 si cele curente ale anului 2021,   bancile comerciale nu se mai  bat pe clientii de HORECA, ba chiar  incearca  sa isi diminueze expunerile de credit catre acestia.

In concluzie, daca  pana in prezent,  nu prea ai dat atentie acestei  Scheme de ajutor de stat, pentru ca “nu crezi ca se va intampla”, iti recomand sa te pregatesti  activ pentru depunerea solicitarii de finantare, si ia lucrurile asa cum vin  pentru ca acest Program “iti da ceva, nu iti ia”.

Lasă un comentariu