Raportare plan de  diminuare a risipei alimentare

Home – Raportare plan de  diminuare a risipei alimentare

Ce este planul de diminuare a risipei alimentare?

La 21.03.2024 a intrat în vigoare Legea nr. 49/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016, ce impune operatorilor din sectorul agroalimentar să adopte măsuri de prevenire a risipei alimentare înainte de a neutraliza deșeurile generate.

Astfel începând din 2025, toți operatorii economici din sectorul agroalimentar vor avea obligația depunerii într-o platformă electronică specială a unui PLAN DE DIMINUARE A RISIPEI ALIMENTARE.

Ce este Raportul anual de diminuare a risipei alimentare ?

România a adoptat Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care prevede o serie de obligații pentru operatorii economici din domeniul alimentar.

Printre acestea se numără elaborarea unui plan anual de diminuare a risipei alimentare, derularea de comunicări interne cu angajații pe această temă, adaptarea producției la condițiile de piață (cerere-ofertă, asigurarea trasabilității), plan de cultură în funcție de piața de desfacere, măsuri de educare și informare referitoare la prevenirea risipei de produse agroalimentare, cuantificarea risipei de alimente, măsuri de redistribuire/utilizare a surplusului.

Mai exact operatorii economici din sectorul agroalimentar  vor avea obligația să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, conform următoarei ierarhii de prevenire a risipei alimentare:

  1. Măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare.
  2. Măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, conform legislației în vigoare;
  3. Măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori, precum și măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
  4. Măsuri pentru utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislației sanitare veterinare în domeniul nutriției animale;
  5. Măsuri pentru direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
  6. Măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
  7. Măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
  8. Măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată
  9. În cazul măsurilor prevăzute la lit. e)-g) se aplică legislația privind protecția mediului în vigoare (prevedere neschimbata);
  10. Măsuri pentru eliminarea și utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate.

 

Important: Înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare, prevăzute la alin. (2) lit. a) – f).

Cine va depune Raportul de rispa alimentara ?

Începând din 2025, primii care vor avea obligația  depunerii  unui  raport de risipa alimentara  vor fi operatorii economici din sectorul agroalimentar, așa cum sunt definiți în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.

Operatorii din sectorul agroalimentar obligați să depună acest Raport de diminuare a risipei alimentare sunt de fapt toți  procesatorii  și comercianții de produse alimentare , dintre care enumerăm doar câțiva:

  • producătorii de produse din  carne,
  • producători de produse lactate,
  • producători de produse de panificație, prăjituri și dulciuri
  • producători  de conserve, sucuri,
  • restaurantele si firmele de catering,

Ce presupune întocmirea Raportul de risipa alimentara ?

Procesul de realizare a unei strategii de sustenabilitate este unul amplu, bazat pe pași bine definiti în vederea conturarii unui document clar și concis.

 Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale  are  obligația  de a crea o platformă națională, până la data de 30 iunie 2025, pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici. Platforma va trebui pusă în funcțiune până în martie anul viitor, potrivit noii legi.

Neintroducerea în această platformă, la șase luni de la momentul în care va deveni funcțională, a planului de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse sau rezultatele obținute de către operatorii economici, va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei.

Totuși, această sancțiune nu va viza microîntreprinderile și întreprinderile mici, rezultand că vor fi vizate Intreprinderile MIjlocii  si  Intreprinderile mari care activează în sectorul agroalimentar.

Platforma va trebui pusă în funcțiune până în martie anul viitor, potrivit noii legi.

Cadrul legislativ naţional

România a adoptat cadrul legislativ pentru diminuarea risipei alimentare. Actele normative în vigoare care stabilesc acţiunile ce trebuie întreprinse de operatorii din industria alimentară, conform unei ierarhii de prevenire a risipei alimentare sunt:

Ghid european

Pentru  o  Oferta personalizată pentru  Intocmirea Planului  de  diminuare a risipei  alimentare, completați  Formularul  atașat și  vă vom contacta pentru  mai  multe detalii.

Pentru  o  Oferta personalizată pentru  Intocmirea Planului  de  diminuare a risipei  alimentare, completați  Formularul  atașat și  vă vom contacta pentru  mai  multe detalii.

Servicii Cash Consult

  • Consultanta accesare fonduri nerambursabile
  • Consultanta financiara credite bancare companii
  • ESG - Raportare sustenabilitate
  • Calculul amprentei de carbon
  • Guvernanta corporativa
  • Raportare plan de diminuare a risipei alimentare

Vrei să colaborăm?

Obiectivul nostru principal este de a oferi  clienților noștrii servicii de consultanta de calitate,  ce servesc cu prioritate intereselor acestora,  respectând standardele inalte de etica profesionala si pastrand confidentialitatea informatiilor furnizate.

Solicită Oferta