- 0772-103.745
- 0741-120.254
- contact@cashconsult.ro
- Str. Panselelor, nr. 17, sect. 4, Bucuresti
Home – Raportare plan de diminuare a risipei alimentare
La 21.03.2024 a intrat în vigoare Legea nr. 49/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016, ce impune operatorilor din sectorul agroalimentar să adopte măsuri de prevenire a risipei alimentare înainte de a neutraliza deșeurile generate.
Astfel începând din 2025, toți operatorii economici din sectorul agroalimentar vor avea obligația depunerii într-o platformă electronică specială a unui PLAN DE DIMINUARE A RISIPEI ALIMENTARE.
România a adoptat Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care prevede o serie de obligații pentru operatorii economici din domeniul alimentar.
Printre acestea se numără elaborarea unui plan anual de diminuare a risipei alimentare, derularea de comunicări interne cu angajații pe această temă, adaptarea producției la condițiile de piață (cerere-ofertă, asigurarea trasabilității), plan de cultură în funcție de piața de desfacere, măsuri de educare și informare referitoare la prevenirea risipei de produse agroalimentare, cuantificarea risipei de alimente, măsuri de redistribuire/utilizare a surplusului.
Mai exact operatorii economici din sectorul agroalimentar vor avea obligația să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, conform următoarei ierarhii de prevenire a risipei alimentare:
Important: Înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare, prevăzute la alin. (2) lit. a) – f).
Începând din 2025, primii care vor avea obligația depunerii unui raport de risipa alimentara vor fi operatorii economici din sectorul agroalimentar, așa cum sunt definiți în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.
Operatorii din sectorul agroalimentar obligați să depună acest Raport de diminuare a risipei alimentare sunt de fapt toți procesatorii și comercianții de produse alimentare , dintre care enumerăm doar câțiva:
Procesul de realizare a unei strategii de sustenabilitate este unul amplu, bazat pe pași bine definiti în vederea conturarii unui document clar și concis.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are obligația de a crea o platformă națională, până la data de 30 iunie 2025, pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici. Platforma va trebui pusă în funcțiune până în martie anul viitor, potrivit noii legi.
Neintroducerea în această platformă, la șase luni de la momentul în care va deveni funcțională, a planului de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse sau rezultatele obținute de către operatorii economici, va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei.
Totuși, această sancțiune nu va viza microîntreprinderile și întreprinderile mici, rezultand că vor fi vizate Intreprinderile MIjlocii si Intreprinderile mari care activează în sectorul agroalimentar.
Platforma va trebui pusă în funcțiune până în martie anul viitor, potrivit noii legi.
România a adoptat cadrul legislativ pentru diminuarea risipei alimentare. Actele normative în vigoare care stabilesc acţiunile ce trebuie întreprinse de operatorii din industria alimentară, conform unei ierarhii de prevenire a risipei alimentare sunt:
Pentru o Oferta personalizată pentru Intocmirea Planului de diminuare a risipei alimentare, completați Formularul atașat și vă vom contacta pentru mai multe detalii.
Pentru o Oferta personalizată pentru Intocmirea Planului de diminuare a risipei alimentare, completați Formularul atașat și vă vom contacta pentru mai multe detalii.
Obiectivul nostru principal este de a oferi clienților noștrii servicii de consultanta de calitate, ce servesc cu prioritate intereselor acestora, respectând standardele inalte de etica profesionala si pastrand confidentialitatea informatiilor furnizate.
©2024 Cash Consult Team | Creare site de digitalhelp.ro
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.