Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti pentru a benficia de Programul imm invest Romania

Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre FNGCIMM in numele si contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

Programul IMM Invest România a fost lansat oficial pe data de 17.04.2020, ora 10.00, data de la care aplicatia programului ar fi trebuit sa permita inscrierea IMM-urilor pe platforma www.imminvest.ro
Aplicatia insa s-a blocat in scurt timp de la deschidere, se pare din cauza numarului foarte mare de utilizatori care au accesat-o simultan. Incepand de maine 28 aprilie, ora 9:00, aplicația IMM Invest va fi din nou functionala și toți cei care doresc să beneficieze de linii de credit pentru investiții/capital de lucru garantate de stat cu până la 90% și cu dobândă subvenționată 100% se pot înscrie în program.

Principalii pasii pe care trebuie sa-i parcurga un antreprenor pentru accesarea acestui program sunt urmatorii:

• IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro ;
• Completeza online datele de identificare, ataseaza declaratia IMM in format pdf;
• Solicita unul sau mai multe credite/ linii de credit;
• Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
• FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de potentialul beneficiar;
• FNGCIMM pune on line la dispozitia institutiei de credit selectate, documentele inregistrate de IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
• Institutia de credit analizeaza cererea de finantare in baza documentelor financiare, a informatiilor prezentate de client si a celor diponibile in bazele de date publice referioare la activitatea companiei si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;
• Instituţia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

Este foarte important de stiut: Conf. OUG 110/ 2017 -Art.3 lit. g)- care stabileste cadrul legislativ al Programului IMM Invest, aprobarea cererii de finantare de catre Bancile inscrise in program se va face cu conditia indeplinirii criteriilor de eligibilitate interne ale institutiei de credit. Asta inseamna ca fiecare banca inscrisa in program -va avea anumite criterii dupa care va ”filtra” aceste solicitari (spre exemplu: compania sa fi inregistrat profit la 31.12.2019 sau sa nu fi inregistrat restante la credite pe o anumita perioada). Avand in vedere ca acesta este un program conceput ca o solutie de relansare a activitatii companiilor private si ca este garantat intr-un procent foarte mare de catre stat, teoretic bancile ar trebuie sa adopte o serie de criterii de eligibiliate interne ”mai relaxate” decat cele utilizate pentru finantarile standard.

Beneficiile acestui program sunt acelea ca:

-statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor accesate in cadrul acestui program.
– nu platiti dobanda, comision de garantare sau alte costuri de acordare, costurile finantarii fiind subventionate in procent de 100% de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitati de prelungire.
nu platiti comision de rambursare anticipata,

Tipurile de credit ce pot fi accesate in cadrul IMM INVEST 2020

Valoarea maxima a creditelor poate fi de pana la 10.000.000 lei pentru investitii si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!
Credite pentru capital de lucru:

pentru INTREPRINDERILE MIJLOCII
-finantare in valoare de pana la 5.000.000 lei;
– garantii de stat in valoare de maxim 80% din valoarea creditelor;
– durata finantarii este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni;
– rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2,5 %/ an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
– costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

pentru INTREPRINDERILE MICI SI MICRO
-finantari pentru capital de lucru de pana la 1.000.000 lei pentru intreprindere mica si pana la 500.000 lei pentru microintreprindere;
-garantii de stat de maxim 90% din valoarea creditului;
durata finantarii este de pana la 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 luni;
-rata dobanzii Robor la 3 luni +2,5 %/an, subventionata 100% de la bugetul de stat;
costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

Credite pentru investitii
pentru INTREPRINDERILE MIJLOCII

-finantari in valoare de pana la 10.000.000 lei;
-garantii de stat in valoare de ​maxim 80% din valoarea creditelor, ​exclusiv dobanzile, comisioanele, si spezele aferente;
-durata finantarii este de pana la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de gratie de maxim 18 luni;
-rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
– costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.


pentru INTREPRINDERILE MICI SI MICRO

-finantari in valoare de pana la 10.000.000 lei;
-garantii de stat in valoare de ​maxim 80% din valoarea creditelor, ​exclusiv dobanzile, comisioanele, si spezele aferente;
-durata finantarii este de pana la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de gratie de max. 18 luni;
-rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
-costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

Atentie: Sumele acordate in cadrul acestui program nu vor putea fi utilizate pentru refinantarea altor credite in derulare.

O alta precizare importanta este ca cele doua tipuri de credite acordate in cadrul IMM Invest pot fi cumulate, adica puteti accesa atat un credit pentru capital de lucru, cat si unul pentru investitii pe aceeasi companie.

Pot beneficia de IMM INVEST Romania si pot obtine finantare in cadrul acestui Program, si companiile care nu au fost afectate direct sau indirect de pandemia Covid 19, daca indeplinesc conditiile programului.

Lasă un comentariu